A pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködésről akkor beszélünk, amikor ez a szerv nem képes elegendő mennyiségben előállítani a normális anyagcsere fenntartásához szükséges hormonokat. A pajzsmirigy alulműködés legfontosabb tünetei a következők: lassúság, súlygyarapodás, a bőr rossz tónusa, törékeny körmök, a depresszió és a székrekedés. Néhány bizonyíték arra utal, hogy bizonyos jógagyakorlatok segíthetnek a pajzsmirigy alulműködés tüneteit kezelni. A hot vagy Bikram jóga kifejezetten előnyös lehet az anyagcsere felgyorsításában.

joga-pajzsmirigy-alulmukodes

Hot jóga

Minden hot jóga a Bikram jógából ered, amely során 26 ászánát vagy testtartást kell megvalósítanunk egy felfűtött szobában, ahol a páratartalom 30-40% között mozog. A hő célja, hogy megkönnyítse a mélyebb nyújtást, miközben megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól. A jóga alapítója, Bikram Choudhury az USA-ban 1970-ben mutatta be először a Bikram jógát, amit ma egy kilenc hetes program során lehet elsajátítani, illetve ennyi idő kell, hogy a gyakorlatok tökéletes elvégzése mellett Bikra jógatanárrá válhassunk.

Jóga és hypothyreosis

pajzsmirigy alulműködésben szenvedő nők, akik naponta harminc percben végzik a Bikram jógát, azt jelentették, hogy a tüneteik csökkentek, javult a közérzetük, illetve az életminőségükben is javulást érzékeltek. Indiai kutatók azt találták, hogy egy 45 perces pránajáma vagy légzésgyakorlat hat hónapon át képes javítani az anyagcserét. Tehát már több kutatás igazolta, hogy a jóga, a jógához kapcsolódó légzés, illetve a Bikram képes segíteni a pajzsmirigy alulműködésben szenvedők számára.

Egy jótékony póz

Alaphelyzet: vadzsrászana

Összpontosítás: a légzésre és a nyújtásra

Légzés: a normál légzésnél valamivel mélyebb be- és kilégzés

A gyakorlat menete: Üljünk egyenesen vadzsrászanában. A térdek és a sarkak legyenek egymástól kissé távolabb, de a nagyujjak összeérnek. Támaszkodjunk a kezünkre a testünk mögött, és kissé döntsük hátra a törzsünket. A fejünk lazán lógjon hátrafelé. > Lazuljunk el, s végezzünk mély be- és kilégzéseket az orrunkon keresztül. Maradjunk ebben a helyzetben kb. fél percig. Utána térjünk vissza alaphelyzetbe.

Jótékony hatásai: Lazítja a nyakat és javítja a fej vérellátását. Nyújtja a nyakizmokat és a gerincet, jó hatású a pajzsmirigy működésére. Harmonizálja a légzést. A gyakorlat általánosan nyugtató hatású.

Jód

A kelpben található jód mennyisége és felszívódó képessége változhat a fajtól, a betakarítástól, az élőhely hőmérsékletétől függően. A kelp jódtartalma ezért a 13 mikrogramm/gramm illetve a 3 mikrogramm/gramm mennyiség között változik. Sőt vannak olyan algák és moszatok, amelyekből a jód 99%-osan felszívódik az emberi szervezetben, míg más esetekben ez az érték mindössze 16% is lehet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig olyan kelp kiegészítőt vásároljunk, amelyről megbízhatóan állítják, hogy nagy koncentrációban tartalmaz, jól felszívódó jódot.

Sugárzás

A pajzsmirigy különösen érzékeny a káros sugárzás hatásaira. A sugárterhelés növeli a pajzsmirigyrák kockázatát. A kelp, illetve más moszatok képesek a szervezetből eltávolítani a méreganyagokat, illetve a különféle sugárzásból keletkezett melléktermékeket, ezzel is védve a pajzsmirigyet. A kelpet érdemes jóddal együtt használni, mert így még inkább pozitív hatást tud kifejteni a szervezetre. Persze arra is fontos figyelni, hogy ne vigyük túlzásba a jódbevitelt.

Termékek pajzsmirigygondokra

Pajzs komplex tabletta 40db (Dr. Aliment)

Pajzs komplex tabletta 40 db (Dr. Aliment)

A szelén az egyik legfontosabb esszenciális mikroelem. A jól ismert antioxidáns, fontos szerepet játszik a pajzsmirigy megfelelő hormontermelésének biztosításában.

Ár: 1590 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!