Az előzőekben már szóltunk arról, hogy a finomliszt és a cukrok miért kerülendőek egy pajzsmirigy alulműködés esetében, most pedig ezt a sort fűzzük tovább és sorra vesszük, hogy melyek még azok az élelmiszerek, amelyek rossz hatással vannak az alulműködő pajzsmirigyre.
Egyes zöldségek, bár értékes forrásai az antioxidánsoknak és a rostnak, zavarhatják a pajzsmirigy működését, illetve a pajzsmirigy gyógyszerek felszívódását. Ezek az úgynevezett golyvaépzők. Ide tartozik a spenót, a kelkáposzta, a mustár zöldje, a káposzta, a karfiol, a kelbimbó, a brokkoli, a fehérrépa, amiket érdemes elkerülni vagy csak alkalmanként fogyasztani, ha pajzsmirigy alulműködésben szenvedünk. Ezenfelül érdemes kiiktatni a burgonyát is, magas glikémiás indexe miatt, hiszen ez rossz hatással van a vércukorszintre és a hormonokra is. A sült zöldségek fokozhatják a szervezetben a gyulladásos folyamatokat, amelyek így szintén hozzájárulnak a pajzsmirigyes tünetek felerősödéséhez.
A glutén egy raktározó fehérje, ami jelen van a búzában, az árpában és a rozsban is. A glutén intolerancia és a pajzsmirigy alulműködés között pedig szoros kapcsolat áll fenn és sokszor nehéz is őket szétválasztani, mert olyan tüneteket produkál, mint a puffadás, a hasi fájdalom, az emésztési problémák. Ha túl sok gluténtartalmú terméket fogyasztunk, az súlyosbíthatja a pajzsmirigy alulműködés tüneteit, éppen ezért érdemes ezeket elkerülni és áttérni egy gluténmentes táplálkozásra. Arra is érdemes odafigyelni, hogy nem csak a gabonafélék, kenyerek tartalmaznak nagy mennyiségben glutént, hanem sok esetben a szójaszósz, a húspácok, a zabpelyhek stb is - méghozzá nyomokban. Éppen ezért mindig olvassuk el a megvásárolni kívánt termék címkéjét.